Kentällä tapahtuu

​​​​​​​Viikko 29 (15.7. alkava viikko)

Heinäkuu on ollut melko sateinen ja kentälläkin märkyys alkaa jo paikoin näkyä. Viheriöt, lyöntipaikat ja väylät ovat lannoituksen ja sateiden johdosta hyvässä kasvussa ja leikkuita tehdään
säännöllisesti.

Maanantaina kentän etu 9 suljetaan illalla 18.00 alkaen ilmastustöiden takia.
Työtä jatketaan heti seuraavana päivänä aamusta, jolloin tehdään hiekoitus, hiekan matotus ja jyräys. Kenttä avataan tiistaina 9.00, jotta hoitoletka pääsee mutkattomasti etenemään. Maanantaina myös pystyleikataan, jotta saadaan lamokasvua poikki ja hiekka paremmin kasvuston pintaan.

Torstaina ilmastetaan, hiekoitetaan ja lannoitetaan rangen lyöntinurmi sekä 5, 6 ja 7 lyöntipaikat. Peruskorjatut lyöntipaikat tarvitsevat hieman erityishuomiota, eikä perushoitotoimet ja lannoitukset riitä vielä ylläpitämään kasvua kunnolla.

Rangen lyöntinurmi pidetään auki parittomilla viikoilla, muina aikoina lyönti vain matoilta. Kiitos !!

Kentällä tapahtuu viikot 25-26

Viheriöille aloiteltiin isommat keskikesän hoitotoimet nyt juhannusviikolla tiistai-iltana. Keskiviikkona aamusta jyrättiin ja vaihdettiin reikien paikat ilmastuksen jälkeen. Torstaina lähtee hoitoletka aikaisin aamulla viimeistelemään työt viheriöillä.

Leikkuun jälkeen hiekoitetaan, harjataan hiekka ilmastusrakoihin ja vielä jyrätään pinta tasaisemmaksi. Sitten viheriöt ja henkilökunta lepäävät muutaman päivät, ennen seuraavia leikkuita. Ilmastus luo ilmarakoja kasvualustaan, joka parantaa mm. juuriston kasvua ja pinnan vedenläpäisykykyä. Hiekalla myös tasoitetaan pelipintoja ja se suojaa uuden kasvuston kasvupisteitä, sekä auttaa pitämään ei toivotun levän ja sammaleen poissa viheriöiltä.

21.6.-23.6 suurin osa kenttähenkilökuntaa juhannuksen vietossa, joten kentällä tehdään vain minimi hoitotoimet. Se saattaa hetkellisesti näkyä hieman pidempänä nurmipintojen kasvuna paikoin kenttää. Normaaliin leikkuurytmiin palataan kuitenkin heti maanantaina 24.6.

Maanantaina 24.6. väylät ja mahdollisesti myös viheriöiden ympärykset lannoitetaan rakeisella lannoitteella. Myöhemmin viikolla lyöntipaikoillekin tehdään rakeinen lannoitus. Tiistai/ Keskiviikko akselilla viheriöille täydennyskylvöjä sääolosuhteiden mukaan. Loppuviikolla leikkuukorkeuttakin lasketaan viheriöillä, kun hiekka on asettunut kunnolla, eikä enää nouse ylös pinnasta leikkuiden mukana. Muuten normaalit leikkuut ja hoitotoimet kentällä.

Raportti 1/2024

Viheriöt
Kauden 2023 lopulla kenttä suljettiin 18.10. Tuolloin sää kylmeni selvästi ja loppusyksy oli muutenkin erittäin sateinen. Viheriöille tehtiin syväilmastus isolla tapilla ja kasvinsuojeluruiskutus vielä ennen lopullista talven tuloa.
Ensimmäiset lumisateet tulivat jo lokakuun lopulla. Lämmin säärintama marraskuun alussa sulatti lumen usean sentin loskaksi, joka vielä käsin kolattiin pinnoilta pois talkoolaisten avustuksella, jottei lumen alle muodostu jääkerrosta. Kasvinsuojeluruiskutus saatiin tehtyä vielä 9.11, jolloin loska oli kolattu ja pinnoilta puhallettu lehdet pois. Toista talviruiskutusta ei sääolosuhteiden takia saatu tehtyä, se on usein haastava toimenpide, sillä tuote vaatii aina tietyn säätilan ja 2 vko välin edelliseen ruiskutukseen.

Jäätä ollut pinnassa maksimissaan noin 2 cm ja se on huokoista, joten jääpoltteen vaaraa ei pitäisi olla. Maa on sula eli routaa ei ole, tästä syystä tautipaine on keväällä suuri, koska lumipeite on ollut pitkään sulassa maassa.
Viheriöiden hiekoitus tehdään huhtikuun alussa ja jos pääsemme keventämään lumia viheriöiden alueelta traktorilla, niin kokeilemme myös sitä alueilla, joissa on enemmän lunta. Lumien sulaessa tarvittaessa harsot päälle ja kevään hoitotyöt heti käyntiin.

Lyöntipaikat
Lyöntipaikkojen holkitus ja hiekoitus jäi hieman kesken loppusyksystä 2023, sillä aikaisten yöpakkasten takia maa oli jäässä aamuisin. Tehdään loppuun keväällä, jos aikaa ja resursseja riittää. Lyöntipaikat ja väylät hiekoitetaan huhtikuun alussa viikoilla 14 ja 15.

Väylät
Väylien holkitus syksyllä 2023 oli mahdotonta erittäin sateisen syksyn takia. Traktorilla ja työkoneilla olisi saatu tehtyä tarpeetonta vauriota väylille ja jälkien korjaaminen olisi vienyt monta viikkoa keväällä. Väylät olivat muuten hyvässä kunnossa yleisilmeeltään ennen talven tuloa.

Muuta
- Loppukaudesta 2023 raivattu jo isoja alueita kentältä metsäsaarekkeista ja rantavesakoista. Aloitettiin 5 viheriön taka-osasta ja siitä jatketaan kokonaisuudessaan rantaa pitkin aina väylän 9 rantapenkkaan asti. Myös muita tarvittavia alueita raivataan ja puustoa harvennetaan toukokuun aikana.
​​​​​​​- Golfautokatoksen rakennustyöt jatkuvat, kun sää sallii.
- Rangelle on jo ajettu hiekkaa ja se pyritään saamaan auki mahdollisimman pian, kun lumi on sulanut.
- Uudet rangematot asennetaan paikalleen.

Hetki vielä pitää malttaa, mutta kohta pelataan! Mukavaa kevättä kaikille, nähdään kentällä!

​​​​​​​

2023

VK 41 - 9.-15.10.

Kausi alkaa olemaan jo loppusuoralla. Syyskuun lopun ja elokuun runsaat sateet ovat saaneet kentän pinnat erittäin märiksi ja tehnyt kentällä kaikilla ajoneuvoilla ja leikkureilla kulkemisen haastavaksi.
Maa on veden kyllästämä ja kuivumista tapahtuu nyt todella hitaasti, jos ollenkaan. Leikkuut on tältä kaudelta lopetettu, viheriöt ehkä vielä kerran tai kaksi ajetaan läpi. Koska sateita on taas alkuviikosta saatu lisää, kentän sulkeminen tapahtuu luultavasti hyvinkin pian. Koitetaan saada ainakin perjantain valopallokisa kuitenkin vielä maaliin.

Torstaina 12 ja perjantaina 13.10 Kastelujärjestelmä tyhjennetään. Sadettimista kuuluu pihinää ja vettä/ vesihöyryä tulee ulos, joka kuuluu asiaan. HUOMIO, KENTTÄ WC:T SULJETAAN 12.10 !!! (koska vesi tulee kastelujärjestelmän kautta)

Viheriöiden ilmastus isolla tapilla aloitetaan mahdollisesti jo perjantaina, jolloin taka 9 pelaaja väistää aina työn alla olevalla viheriöllä ja siirtyy seuraavalle tiille. Jyräys tehdään ilmastuksen jälkeen.

VK 37 - 11.-17.9.

Viheriöiden ilmastusta on jouduttu siirtämään, koska elokuussa oli kentällä kilpailuja- ja tapahtumia erittäin paljon. Työt oli suunniteltu loppuviikolle, mutta ke-to runsaiden sateiden takia aikaistimme töitä.

Teemme ilmastuksen alkaen heti maanantaina, jolloin etu 9 sulkeutuu kello 18.20 lähtien. Pelaamaan päästään taas tiistai aamuna 9.00 alkaen. Viheriöt ilmastetaan 12mm tapilla, hiekoitetaan, hiekka harjataan maahan ja pinta jyrätään vielä lopuksi.

Syksyä kohden leikkuukorkeutta nostetaan hieman tällä viikolla. Kasvu hidastuu ja harvenee syksyn edetessä, jolloin sää kylmenee ja päivän pituus lyhenee.

Torstaina 14.9. viheriöillä rakeinen lannoitus ja kastelu päälle.

VK 30 - 24.7.

Tiistai aamuna viheriöillä rakeinen lannoitus ja kastelu päälle. Jos vesisadetta ei saada joudumme kastelemaan rakeisen lannoituksen jälkeen normaalia enemmän ja näin ollen viheriöiden ympärykset saattavat olla normaalia märempiä. Myös viheriöiden ympärykset lannoitetaan, jos sadetta saadaan kunnolla.
Väylien leikkuukorkeutta laskettu ja tästä syystä hieman leikkuujätettä väylillä. Pyrimme leikkaamaan ristiin ja rikkomaan kasoja, jotta jätteen määrä ei häiritse pelaamista.

Viheriöiden alastulojälkien korjaukseen pitäisi edelleen kiinnittää enemmän huomiota.

TIESITKÖ TÄMÄN !!

Amerikkalaistutkimus kertoo, että yli 10 minuutiksi korjaamatta jätetty pallon putoamisjälki viheriöllä vaatii 15 päivää parantuakseen, kun taas viiden minuutin sisällä korjattu jälki parantuu lähes täydellisesti 24 tunnin kuluessa.

Hanki siis GRIINIHAARUKKA ja korjaa pallosi jälki !!!
Tästä kiittää kenttähenkilökunta ja varmasti myös kanssapelaajat.

VK 28 - 10.7.

Tällä viikolla on vuorossa tappi-ilmastus pienellä piikillä ja perään kevyt hiekoitus, harjaus ja jyräys. Ilmastus aloitetaan tiistai iltana 19.00 ja kenttä avataan jälleen keskiviikkona 9.00. Lähdöt 10 tiiltä keskiviikkoisin.

Sateiden takia viheriöiden pinnat ovat pehmeät ja alastulojäljet näkyvät todella selkeästi. Kiinnittäkää huomiota alastulojälkien korjaamiseen niin kentällä, kuin harjoitusalueillakin. Kaikki viheriöt hoidetaan samalla lailla ja alastulojälkiä on ollut korjaamatta huomattavan paljon lähiviikkojen aikana.

VK 26 - 26.6.

Kentällä on ollut näkyvissä kuivumista, varsinkin alueilla, joilla ei ole kastelua. Kentällä on kasteltu läpi kaikki yöt ja päivisinkin on tehty viilennys kasteluita. Kastelukapasiteetti on kuitenkin rajallinen, kaikkia alueita ei voida kastella samaan aikaan, jotta riittävä paine saadaan kullekin sadettajalle kerrallaan.

Nyt juhannuksen sateiden jälkeen huomaa hyvin sen, kuinka paljon tasaisemmin ja kattavasti luonnonvesi kastelee kenttää ja alueet ovat alkaneet vihertämään uudestaan.

Tällä viikolla leikkuukorkeutta viheriöillä lasketaan jälleen loppuviikosta. Väylät lannoitetaan rakeisella lannoitteella keskiviikkona, jos ja kun sää suosii ja saadaan sateita, jotta lannoiterakeet saadaan liukenemaan nopeammin ja tasaisesti. Muuten kentällä normaalit leikkuut ja hoitotoimet.

VKO 25 - 19.6.

Juhannusviikollakin luvassa erittäin korkeita lämpötiloja ja kuivuus alkaa näkyä kentällä erityisesti niillä alueilla, joilla ei ole kastelua. Leikkuukorkeuksia aletaan laskemaan pikkuhiljaa, haastavista sääolosuhteista johtuen.

Väylät lannoitetaan, jos vesisateet tulevat ennusteista huolimatta. Näin saadaan lannoite paremmin liukenemaan ja vältytään turhilta polttovioituksilta, joita herkästi tulee, jos ei saada kunnolla vettä lannoituksen päälle. Leikkuut tehdään normaalisti ja juhannuskoivut saadaan koristamaan siltaa torstaina.

Kuten moni on jo huomannut, roska-astioita on vähennetty kentältä, niitä löytyy nyt kuitenkin joka toiselta tiiauspaikalta. Olehan ystävällinen ja vie roskasi aina roskikseen asti tai pidä se mukanasi. Pyrimme pienentämään hiilijalanjälkeämme pienistä asioista lähtien ja näin vähennämme huomattavasti roskapussien menekkiä.

Rangen lyöntinurmi kiinni viikon 25. Lyönti ainoastaan matolta!!! Paikkaamme, kylvämme ja lannoitamme lyöntinurmen tällä viikolla.

Sunnuntai 25.6 on koko kentälle ja myös kaikille kentänhoitajille perinteinen lepopäivä. Silloin ei edes viheriöitä leikata, joten on hyvä varautua pitempään heinään.

VKO 24 - 12.6.

Maanantaina aamulla 12.6 viheriöille tehdään rakeinen lannoitus ja reilu kastelu päälle.

Viheriöiden pinta-ilmastusta ja kevyttä hiekoitusta jatketaan, jotta aukkopaikat saadaan kasvamaan umpeen. Säiden lämmetessä teemme myös päivisin tarvittaessa kasteluita kentällä. Keskiviikkona kostutusaine viheriöille. Myös lyöntipaikat lannoitetaan kuluvalla viikolla rakeisella lannoitteella perjantaina. Muuten kentällä säännölliset leikkuutoimet.

Rangen lyöntinurmi avataan ma 12.00 ja se on käytössä kuluvalla kaudella joka toinen viikko. Eli parilliset viikot käytössä on nurmi ja muuten lyöntimatto, jollei toisin ole ilmoitettu.

VKO 22 - 2.6.

Kuluva viikko 22 on ollut kylmä ja sateinen, joten nurmen kasvu on taas hidastunut huomattavasti. 10 ja 5 viheriöt pidetään vielä ainakin viikonlopun yli harson alla, jotta uusi heinä saisi hieman paremmat edellytykset kasvuunlähtöön. Leikkuissa aletaan kesäkuun puolelle siirtyessä olemaan säännöllisessä rytmissä, tulevan viikon erikoishoitotoimet kuitenkin hieman sekoittavat pakkaa. Viheriöitä ilmastetaan alkaen tiistaina 6.6. klo:19.00, jolloin etu 9 suljetaan. Samalla tehdään säävarauksella myös kasvinsuojelutoimenpiteitä, jolloin kentällä liikkumista tulee välttää.

Keskiviikkona viheriöt hiekoitetaan kevyesti, harjataan tarvittaessa ja jyrätään. Jotta työ sujuu jouhevasti on lähdöt suljettu aamulla 9.00 asti. Viheriöiden aukkopaikat tarvitsevat vielä paljon mekaanista työtä, lämpöä ja kärsivällisyyttä, jotta ne saadaan kunnolla kasvamaan umpeen.

Rangen lyöntinurmi otetaan käyttöön viikolla 24 ja se on kesän ajan aina parilliset viikot käytössä. Katsotaan, miten se vaikuttaa nurmen kuntoon, kun alue saadaan rauhoitettua ja hoidettua säännöllisesti.

VKO 21 - 26.5.

Kauden alku on ollut haasteellinen erityisesti viheriöiden osalta. Kylmä sää huhtikuussa viisästytti kevättöitä ja kentällä päästiin tositoimiin vasta toukokuun puolella. Kun lämpöaalto saapui kasvu lähti vauhdilla käyntiin. Näin alkukaudesta leikkuut eivät vielä ole ihan kesä-aikataulussa, sillä loput työntekijät kentälle saadaan vasta kesäkuussa. Siitä lähtee sitten leikkuurutiinit kunnolla käyntiin.

Viheriöiden talvehtiminen oli roudan puutteen ja lämpimien säiden takia haastavaa. Pitkään jatkunut lumipeite ja sula maa edistävät kasvitautien kehitystä lumen alla, vaikka tarvittavat kasvinsuojelukäsittelyt on syksyllä tehtykin. Erityisesti vaurioita näkyy edelleen viheriöillä 5, 10 ja 13. Näistä nyt 10 ja 13 on pelattu talviviheriöille, mutta kasvu on edelleen heikkoa erityisesti 5 ja 10 viheriöillä. 13 on alkanut kasvaa umpeen ja lipunpaikkojakin jo löytyy, joten se otetaan käyttöön ma 29.5.

5 ja 10 viheriöt ilmastetaan pinta-ilmastajalla ja hiekoitetaan, sitten niille laitetaan harso päälle vielä viikolle 22 maanantaista perjantaihin (29.5-2.6) ja pelataan talviviheriöille. Eli toivon mukaan kaikki viheriöt pelissä la 3.6. alkaen. Harso nostaa lämpötilaa ja edistää siementen itämistä, jotka kylvettiin jo viikolla 20. Kokonaisuudessaan viheriöt holkitettiin, kylvettiin, hiekoitettiin ja jyrättiin viikolla 20 ja samalla viikolla laitettiin myös rakeinen lannoite. Hiekoitusta ja pinta-ilmastusta tehdään nyt alkukaudesta jopa viikottain, jotta aukkokohdat saadaan nopeammin kasvamaan umpeen.

7 väylän bunkkeriin saatiin nyt hiekat, kun väylä kuivui niin, että sinne uskalsi isommilla koneilla ajaa. Bunkkerin viimeistelyt pyritään tekemään viikolla 22.

Griinit ovat käytettävissä lauantain 27.5 Matrix Openissa ja tiistain 30.5 Hienoo Peliä Senior Cupissa. Toivomme kärsivällisyyttä asian suhteen, jotta saadaan viheriöt nopeammin parempaan kuntoon.

Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ajanvaraus avataan klo 7:00, jotta saadaan leikkuupäivinä työrauha kentänhoitajille. Huolehdithan lyöntijälkien paikkaamisesta niin väylillä kuin viheriöilläkin!


Oikein mukavaa pelikautta kaikille !!

Kenttämestari Emmi Pietarila
kenttamestari@lpg.fi
0400889721